ЗНАННЯ ЛИШЕ ТОДІ Є ЗНАННЯМИ, КОЛИ ВОНИ ЗДОБУТІ ЗУСИЛЛЯМ СВОГО РОЗУМУ

ЗНАННЯ ЛИШЕ ТОДІ Є ЗНАННЯМИ, КОЛИ ВОНИ ЗДОБУТІ ЗУСИЛЛЯМ СВОГО РОЗУМУ
ЗНАННЯ ЛИШЕ ТОДІ Є ЗНАННЯМИ, КОЛИ ВОНИ ЗДОБУТІ ЗУСИЛЛЯМ CВОГО РОЗУМУ

Шукати в цьому блозі

середа, 1 лютого 2017 р.

КРИВИЙ РІГ - МОЄ МІСТО

Пройшло багато років
З тих далеких пір,
Як народилось між двома річками
На перехресті типових доріг
Моє чудове місто - Кривий Ріг. 
     Сергеєва Тетяна Олексіївна

Кривий Ріг - це наша маленька Батьківщина. І ми хочемо, щоб 
кожен мешканець говорив про своє місто з гордістю та повагою. 
Славетне місто має бути возвеличене та уславлене. Ми того варті!
 Однокласники Гімн Кривого Рогу

Площа407,3 км²
Населення: 654 964 


КЗШ І-ІІІ ступенів № 34 розташована біля шахти "Октябрьська"

Цікаві факти про Кривий Ріг

Сланцеві скелі - Мопра скелі

Неподалік від площі Артема, в Саксаганському районі нашого міста, знаходиться пам’ятка природи місцевого значення – Сланцеві скелі. Вони тягнуться вздовж правого берега річки Саксагань, між шахтами „Артем-1” та „Північна”. За радянських часів вони називалися „Кіровською історико-геологічною пам’яткою ”тому, що знаходилися на території тодішнього рудоуправління ім. Кірова.
Унікальність Криворізького метрополітену

Назва «Швидкісний трамвай», яка у 1986 році вважалася тимчасовою, проіснувала майже 20 років
(до 2003 р.). Щорічно Криворізький метрополітен, який багато хто вважає «неповноцінним», перевозить близько 40 млн. пасажирів. Таким чином його річний пасажиропотік вищий, ніж у «повноцінних» метрополітенах Єкатеринбурга, Самари, Дніпропетровська і Єревана. За конструкцією метротрами не пристосовані до висадки пасажирів на центральну платформу: двері в них відчиняються лише праворуч. Тож криворізька підземка унікальна тим, що це єдине місце в країні, де легалізовано лівосторонній рух.
Походження назви - Кривий Ріг

Кривий ріг — це викривлена вузька частина суходолу. Це значення слова «ріг» відзначав ще академік В. Ф. Зуєв, який побував у Кривому Розі в 1781 році і залишив для історії перший опис поселення та навколишньої місцевості:

«Ім'я ріг тут скрізь означає кам'яний мис, який створює ріка або своїм вигином, або сходячись з іншою; так тут Кривий Ріг не що інше значить, як мис, що вийшов між Саксаганом і Інгульцем, який ріка Саксагань обходить навкруг, довжиною верст на п'ять, а між двома колінами перешийок не буде й чверті версти, а тому й називається Кривим Рогом».

Є інша версія походження назви:

«Давно це було, коли гриміла по Україні слава про Січ Запорозьку… На схилі літ хоробрий козак Ріг побудував для себе оселю якраз на тому місці, де Інгулець та Саксагань зливаються. Став потихеньку господарювати. І хто не їхав мимо, завертав до старого Рога. А оскільки в боях позбувся козак правого ока, прозвали його в народі Кривим. Бувало, повертались чумаки з Криму: „А чи не заїхати нам до Кривого Рога, чи далі поїхати?" Поважали чумаки Рога за гостинність, чуйність, відвертість, а ще за цікаві розповіді. Йшли роки, навколо хати козака почали з'являтися інші оселі. Згодом тут виросло село. Вже і козака Рога не стало, а назва так і лишилася — Кривий Ріг».
Можливо, основою для створення легенди послужило існування реальної особи — козака Івана Ждана (Рога), який в 1666—1667 роках обирався кошовим отаманом Запорізької Січі.

Там, де злилися Інгулець та Саксагань


Дивовижне сплетіння двох річок по обидва береги обрамлено розкішними кронами дерев. Схилені у вічній зажурі красуні-верби, торкаючись зеленими вітами стрімкого потоку, проводжають його в далечінь. Надзвичайна привабливість місцевих краєвидів, історично сформовані Микитинський та Кизикерменський шляхи, що проходили повз ці землі, сприяли швидкому заселенню місцевості.
У 1734 році, після заснування Нової Січі, територія Кривого Рогу увійшла до складу Російської імперії. А в лютому 1775 року уряд поклав на Запорізький Кіш обов’язок закласти на місці злиття річок Саксагань та Інгулець поштову станцію. З цією почесною місією повинен був впоратись писар Коша Феодосій Кудлик. Так, 27 квітня (8 травня) 1775 року почала діяти державна поштова станція Кривий Ріг, а на постійне помешкання направлено 5 козаків з різних куренів. Таким чином, 8 травня за новим стилем є офіційною датою заснування поштової станції, на місці якої виникло місто.
Немилозвучність назви станції змусила адміністрацію губернії замислитися над її перейменуванням. Так, на карті за 1800 рік можна прочитати іншу назву — Кресний Ріг. Цікаво, що на Генеральній карті Новоросійської губернії за 1778 рік можемо прочитати замість Кривий Ріг назву «Ногайцопа», яка мала татарське походження. Пояснити, звідки пішла назва Кривий Ріг важко, хоча дослідники дають досить грунтовне трактування назви міста. У 1781 році академік В. Зуєв зробив запис: «Кривий Ріг означає кам’яний мис, що виходить поміж Саксаганню та Інгульцем, який річка Саксаганка оминає навкруг довжиною верств на п’ять, а між двома колінами перешийок не буде й чверті верстви, а тому й зветься «Кривим Рогом».
Ще одну етимологічну версію назви висловлюють вчені інституту Мовознавства імені О. Потебні. Науковці стверджують, шо вона походить від великого яру, який мав назву Кривий Яр (Яр, Овраг, Враг, Ріг). Справді, на карті Новоросійської губернії за 1785 рік, місце нижче злитгя Інгульця і Саксагань позначено як Кривий Яр.
Існує й міфологічна версія походження назви, за якою «ріг» розглядається як універсальний символ, що традиційно поєднує чоловічий та жіночий початок всесвіту. Таким чином, морфема «Кривий Ріг» означає місце центру, де можливе спілкування людей з предками та богами — своєрідний «пуп землі».
Символіка міста Кривого Рога
Герб


Описание герба: Щит, полукруглый (разделенный пополам по вертикали), зеленого и красного цвета. В поле щита размещены две фигуры. Главная фигура - украшенная казацкая пороховница (серебро), размещенная в нижней части щита, над ней золотой дубовый трилистник с двумя желудями. Щит вписан в декоративный картуш, увенчанный городской короной.

Символика фигур: Казацкая пороховница изготовлена из рога, что прежде всего указывает на название города, а также на славное прошлое края (до 1775 г. - территория Запорожской Сечи), легенду об основателе города казаке Кривом Роге и другую версию о происхождении названия города - создании кривого миса (рога) у слияния речек Ингулец и Саксагань. Пороховница также свидетельствует о большом потенциале и возможностях города, способностях к действию и развитию: "Есть еще порох в пороховницах" и напоминает о призыве "Держи порох всегда сухим!". Золотой дубовый трилистник с двумя желудями - это прежде всего символ силы, крепости, богатства, глубоких корней и духовного возрождения. Трилистник формой напоминает трезубец, являющийся символом триединства сил, исконным знаком оберегом украинской земли.

Символика цветов: зеленый - достаток, воля, надежда, радость; красный - храбрость и рыцарские достоинства (любовь, мужество, смелость, великодушие); золото - богатство, сила, верность; серебро - целомудрие (чистота помыслов и деяний). 
Прапор міста

Гімн міста 
Кривий Ріг – моє місто
У 2002 році як гімн Кривого Рогу визнана пісня "Кривий Ріг – моє місто” . І. ШевченкоВ. Удовенко

Рідний мій Кривий Ріг - моє місто невтомне,
В світі інших таких не зустрінеш ніде.
На просторих майданах, у шахтах і домнах
Все кипить, все міняється, стрімко росте!

Приспів:
Кривий Ріг - моє місто,
Це тобі моя пісня,
Хай летить вона в небо високе твоє.
Ти - перлина держави,
Її гордість і слава,
Я вклоняюся долі, що ти в мене є!

Не коривсь, Кривий Ріг, ворогам ти ніяким,
Скільки б землю твою не топтали вони.
Переможну весну принесли в сорок п'ятім
Твої віддані дочки і мужні сини!

Приспів.

Де навічно злились Інгулець з Саксаганню,
Полонить ніжно душу святе почуття.
Кривий Ріг, ти моє незрадливе кохання,
Вірю я у щасливе твоє майбуття!

Приспів.

Давня історія

Первісні люди на території сучасного Криворіжжя з'явилися ще за кам'яного віку. Про це свідчать гостроконечник, знайдений при розкопках у селі Родіонівка, сокири, виявлені в міжріччях Саксагані та Інгульця.
В одному з курганів, розкопаних П. I. Сочинським на лівому березі річки Iнгулець до жовтневого перевороту 1917 року виявлено посудину з відмуленої глини з вушками. Що відноситься до Трипілля.
Більш розвиненими були племена так званої катакомбної культури, які з'явилися на території Криворіжжя у першій половині ІІ тисячоліття до Р. Х. Вони займалися в основному скотарством. У XV—XII століттях до Р. Х. з'являються скотарсько-землеробські племена зрубної культури, важлива роль у господарській діяльності яких належить саме землеробству. Досягає розквіту в цей період і бронзово-ливарне ремесло. А на початку І тисячоліття до Р. Х. на території всього Придніпров'я з'являються вироби з заліза. Особливого поширення вони набули у Північному Причорномор'ї, де з'явилися у VII ст. до Р. Х. кочові скіфські племена.
У IX—VII століттях до Р. Х. на Криворіжжі жили кіммерійці.
У II ст. н. е. в степи Криворіжжя зі своїми стадами рушили сармати. Археологічні дослідження [6] доводять наявність торгівельних зв'язків між сарматами, що населяли в той час дану територію, і стародавніми греками, зокрема, з островом Родос, розташованому в східній частині Середземномор'я. На території сучасного Криворіжжя знайдено також поселення скотарів та землеробів так званої черняхівської культури. Найвідомішими похованнями того періоду є поховання біля смт. Христофорівка.

Туризм

                              


Інфраструктура туризму міста Кривого Рогу складається з п'яти центрів туризму, 41 гуртка туристичного напрямку при навчальних загальноосвітніх позашкільних закладах; музеїв: міського історико-краєзнавчого та його філій, 28 музеїв та 48 музейних кімнат загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчальних закладів; Криворізького бюро екскурсій та подорожей ЗАТ «Дніпро-туризм» та 17 зареєстрованих приватних туристичних агенцій.
Готелі Кривого Рогу:
-Готель «Кривий Ріг»
-Готель «Братислава»
-Готель «Саксагань»
-Готельний комплекс «Аврора»
-Готель «Вікторія»
-Готельний комплекс «Домашній затишок»
-Готель «Україна»
-Готель «Центральний»
-Готель «Ювілейний»
-Готель «Дружба»
-Готель «Імперіал»
-Готель КЕІ КНЕУ
Наша гордість. Ботанічний сад
                   
 Карта сада                                         Це прекрасне явище, що належить НАН України та існує вже чверть
                                                                             століття, являє собою 52 гектари найрізноманітніших і рідкісних рослин
                                                                             і просто мальовничих куточків. Зараз там знаходиться близько 3500
                                                                             різних дерев, чагарників і квітів.                  
При всьому промисловому і брудному іміджі нашого міста є в ньому куточки, які ще потрібно пошукати в самих чистих і гарних місцях Україні. Причому Кривий Ріг тут не є винятком. У центрі такого ж індустріального Запоріжжя знаходиться гігантський заповідник - острів Хортиця, що не має аналогів в Європі. У нас  теж є що показати гостям і самим подивитися. Однією з головних криворізьких пам'яток є ботанічний сад на Даманському.

В Кривому Розі відкрили унікальний квітковий годинник

 В парку Героїв, на проспекті Металургів, відбулося урочисте відкриття унікальних квіткового годинника. Будівництво цього об'єкта було виконано всього за три місяці. Причому на виконання робіт не були витрачені бюджетні кошти - будівництво велося за активної допомоги компанії «Метінвест».


На церемонії відкриття квіткового годинника також був присутній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. Він підкреслив, що Кривий Ріг - місто-трудівник, місто сильних і працелюбних людей сьогодні розвивається і демонструє всій Україні свій новий образ. Ці найбільші в світі квітковий годинник - один із символів нового Кривого Рогу - зеленого і квітучого міста, це символ нової Дніпропетровщини - регіону-лідера у праці і турботі про мешканців.

- Сьогодні ці найбільші у світі квітковий годинник почали відлік нового часу, нової епохи Кривого Рогу і всієї Дніпропетровської області, - зазначив Олександр Вілкул у своєму виступі на урочистостях.

Відкриття найбільших у світі квіткового годинника стало вже другим унікальним проектом, який реалізовано в місті. Нещодавно тут було відкрито комплекс світлодинамічних фонтанів.

Під час відкриття квіткового годинника міський голова Юрій Вілкул вручив почесні нагороди працівникам, які в найкоротші терміни звели настільки унікальний об'єкт. А архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем провів церемонії освячення цієї споруди.

Слід зазначити, що квітковий годинник - спорудження незвичайної архітектури та краси. Діаметр циферблата - 22 метри, довжина хвилинної стрілки до 12 метрів. Тут висаджено 22000 кольорів 6-ти видів. Хід стрілки забезпечує годинниковий механізм, розташований під будівлею. Днем кожну годину буде супроводжуватися мелодійним дзвоном, а вночі годинник буде підсвічуватися. Крім того, в будівлі під годинником розташується філія Криворізького історико-краєзнавчого музею.

2 коментарі:

  1. Який гарний гімн Кривого Рогу, і виконання в сучасному стилі. Молодці вечірники!
    Ігнатенко О. В. вчитель Світлогорського Загальноосвітнього санаторію

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оргкомітет блогу "Наш клас - найкращий!"23 лютого 2017 р. о 14:50

      За щирі слова велике дякуємо!

      Видалити